Michal Svoboda

Řešení šikany na školách

5. 12. 2016 15:00:00
Tak se konečně pohnuly ledy ohledně řešení situace šikany ve školách. Škoda,že to trvalo tak dlouho a muselo dojít k tolika případům- i smrtelným.

Asi ty byly ledy hodně zamrzlé od arogantních rodičů agresivních žáků,zaměstnanců škol-dlouholetých kolegů obětí-kteří lhostejně šikaně dávali prostor mlčením-,ředitelů-co případy alibisticky zametali pod koberec- a zákonodárců,kteří ignorovali mediální skandály,zveřejněná videa v TV novinách a svědectví s rozmlženými obličeji.

Sám jsem v dětství zažil šikanu a vím na co jsem tedy háklivý.Jako rodič mám určitě srovnaný,jakým směrem děti nepovedu,ale zároveň je učím jak se bránit,protože zákony džungle tu byly před mojí rodinou a budou i po ní,takže dopředu varuji rodiče agresorů, kteří by si chtěli něco začít s mými dětmi.Na druhou stranu,pokud by moje děti sami šikanovaly,tak učitelé nikdy ode mě neuslyší památnou větu:"Moje dítě by to nikdy neudělalo....",ale vezmu oblíbené hračky a dám je obětem šikany-a moje děti to ví.

Co se týče pozměňovacího návrhu osobně ho nevnímám jako řešení problému.K lepšímu vysvětlení je nutno dodat co návrh nabízí.Je to vyloučení agresora ředitelem školy,který se-díky novému financování škol-nebude bát omezit počet žáků na školách a zde vidím zásadní nedostatek pozměňovacího návrhu.

Jestliže agresora jedna škola vyloučí,další ho musí přijmout-kde problém začne nanovo-,jinak si společnost zadělává na tvorbu nevzdělatelných jedinců,kteří budou závislí na sociálním systému státu a hlavně nebude pro ně problém-kvůli nedostatečné integraci-jakýkoli druh kriminality,protože se ji naučili už v dětství a nedostali prostor se odkriminalizovat.

Jakou konkrétní roli ve sporech bude hrát OSPOD netuším,ale myslím si ,že ve většině případů se snaží děti neodebírat, protože by přidávali další státní náklady na péči o dítě.Je to jen ale moje domněnka.

Takže celý tenhle problém nedostatečné výchovy a následné šikany osobně vidím hlavně v absurdní veřejné tezi,že škola má kromě výuky také vychovávat a to je špatně!Výchova patří k úloze rodičů,kteří jen velmi špatně snáší,když jim do výchovy "někdo jiný kecá" a škola má jen spolupracovat nikoli suplovat!

V této části návrhu postrádám jakoukoli zmínku,kdy se mají do řešení šikany zapojit sami rodiče,kteří jsou zvyklí odpovídat učitelům výše psanou památnou větou.Osobně bych v něm rád viděl od dovršení školního věku podmínění daňové slevy na dítě školní docházkou a hlavně chováním potomka ve škole, protože nejlepší motivace rodičů více se zajímat,co jeho potomek ve škole dělá, jsou vždy finance. Kompetenci odejmutí slevy bych nechal právě OSPODU,který má zákonnou povinnost bránit práva dítěte-nikoli rodičů,nebo školy.Účel celé daňové slevy by tak byl pro veřejnost více čitelný a srozumitelný.

Přeji dětem,aby nikdy nemusely zažít to,čím jsem si procházel sám,ale to už je za mnou.A poslanci za ČSSD Mgr. Petru Kořenkovi děkuji za snahu pohnout velmi zamrzlými ledy.

Autor: Michal Svoboda | karma: 17.35 | přečteno: 426 ×
Poslední články autora