Uražená ješitnost, paradoxy a šílenosti kavárenské

3. 06. 2018 10:54:20
Doba není šílená, ale pouze napjatá a jednoduše ješitná. Ješitnost je problém všech, včetně autora článku.

Jak Karel správně napsal, kvůli jedné inscenaci se spojí tři naprosto nesourodé skupiny jejichž společným jmenovatelem je uražená ješitnost. Bohužel už v článku neuvádí, že ta stejná uražená ješitnost zabránila divákům v hledišti a dalším kavárníkům na IDnes prostě mávnout rukou nad akcí nácků (pardon chlapců ) v modrém tričku. Byli snad okradeni o představení? Naopak - oproti jiným divákům -ho měli ještě s bonusem umění happeningu. Nebo jim vadí, kdo zaplatí výjezd policie? Kdo zaplatil festival ze svých daní? Takže v čem je uražená ješitnost křesťanů, komunistů a nacionalistů rozdílná?

A tak je to uražená ješitnost ředitele národního divadla Brno Martina Glasera, který svoje ego nadřadil nad dopisy a protesty Brněnské katolické obce - tedy před akcí nácků (pardon chlapců ) v modrém tričku byla slušná snaha ze strany odpůrců. Bude zajímavé sledovat, jak dopadne šetření v rovině právní. Pokud soud vyhoví návrhu advokáta Zdeňka Koudelky, promění se u Martina Glasera uražená ješitnost v sebereflexi, nebo se bude chovat jako Miloš Zeman a splní heslo "nejsme jako oni"?

Stejná uražená ješitnost brání kavárníkům přiznat, že hra - ačkoli důvod je pochopitelný - je přes čáru a místo jednoduchého přiznání zkouší argumenty, které v žebříčku absurdity dosahují neměřitelných hodnot.

Například se ješitně pozastavují a kritizují zákonnost akce nácků (pardon chlapců ) v modrém tričku, kterou navíc pojmenují jako akt násilí proti shromáždění obyvatel (návštěvníků divadla) a úplně zapomínají, že před lety tleskali a veřejně podporovali akt násilí skupiny Pussy Riot, která také jen upozornila na společenský problém. Nebo také zapomněli na zákonnost akce skupiny Ztohoven na soukromém pozemku, jejichž umělecký projev veřejně podpořilo i divadlo Husa na provázku?

U skupiny Pussy Riot na chvíli zůstanu. Další hloupý argument je vytažení vlajky z dámského přirození, jako ženského lůna symbolu čistoty a začátku života. Mám to tedy chápat tak, že do čistého ženského lůna, veřejně kromě vlajky patří i mražené kuře? Je to uražená ješitnost moje, když budu tvrdit, že takhle retardovaný argument používají sexuální frustráti a devianti?

Uražená ješitnost brání i příznivcům druhého tábora - tedy obhájcům slušných lidí - přiznat, že to nejsou žádní slušní lidé a poctiví křesťané, kteří najednou dostali chorobnou touhu se pomodlit na chodbě. Kolik času denně věnují, nebo věnovali modlitbám před uvedením hry?

Uražená ješitnost brání obhájcům slušných lidí přiznat, že mohli sami jít bránit tradiční hodnoty a pokrytecky nenechávat Sládkovce špinit si ruce bojem, ve kterém si pouze střádají politické body do budoucna.

Uražená ješitnost brání i v pochopení písně i klipu Andre Martirosyana, který přesně vystihl myšlení jednoho tábora.

https://martirosyan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=665237

Budu rád, když od něj uvidím více umělecké tvorby.

A je to zas a jenom uražená ješitnost kavárníků přiznat, že Knížákův výrok "umění žádné hranice nemá" je lživý ze své podstaty a pouze se stali obětí velké manipulace a podvodu.

Tu hranici určují hlavně poškození, kteří se domáhají svých zákonných a ústavních práv po státu. Takže je tu zákonná hranice pro umělecký projev neonacistů a jejich texty vzývající násilí a podněcující nenávist vůči rase, nebo etniku. Je tu zákonná hranice umělců, kteří nesmí cvičit na hudební nástroje v noci v době nočního klidu. Je tu zákonná hranice pro technaře, u které se obhájců umění ptám, nakolik v případě technoparty respektovali Knížákův výrok?

V tomto případě je další argument, že to co se děje - za zdmi divadla, za zdmi koncertního sálu, za zdmi diskotéky - může být každému jedno, nebetyčně hloupý a potvrzující uraženou ješitnost.

PS: Mě osobně jako ateistovi, jde především o rovnost před platnými zákony a ústavou ČR. Takže buď jsou obě akce legální a měly by tak být hodnoceny, nebo jsou obě akce nelegální a měly by tak být hodnoceny.

Autor: Michal Svoboda | neděle 3.6.2018 10:54 | karma článku: 16.33 | přečteno: 796x

Další články blogera

Michal Svoboda

Jak dezolatní vyděrač označuje mladé lékaře za vyděrače.

Je příznačný a vypovídající předchozí článek o definici dezoláta, jehož autor se dnes odhalil kopnutím do mladých lékařů.

1.12.2023 v 12:31 | Karma článku: 22.72 | Přečteno: 668 | Diskuse

Michal Svoboda

Šílené tempo zdravotníků

Tento článek věnuji zdravotníkům v nemocnicích, ačkoli sám jsem laik a ke zdravovědě se povinně dostávám jednou za tři roky.

26.9.2023 v 10:30 | Karma článku: 10.22 | Přečteno: 405 | Diskuse

Michal Svoboda

Upletený dezolátní bič české společnosti.

Dnešní demonstrace na odvolání docenta Ing. Ševčíka je pouze následkem společenského bumerangu. A ten bumerang hezky vrací úder oběma znesvářeným táborům. Posuďte sami.

15.3.2023 v 19:26 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 582 | Diskuse

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus zakončení

Jde přece o ukončení uzavřených kruhů, nepochopení názorů druhých a ve finále jde přece v prvé řadě o mír.

10.4.2022 v 15:33 | Karma článku: 15.83 | Přečteno: 523 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 10.22 | Přečteno: 102 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 92 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.61 | Přečteno: 884 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3311 | Diskuse
Počet článků 112 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1021
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků! Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...