Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou neziskovky prokleté?

Je dobře, že se diskutuje o hospodaření a činnosti neziskovek. Třeba veřejný zájem o lepší hospodaření odhalí větší díry, kam utíkají naše peníze. Touto cestou děkuji všem obhájcům i odpůrcům za inspiraci a přínos k obecné diskuzi

V prvé řadě by společnost potřebovala ujasnit, jestli je nezisková, nevládní, příspěvková organizace podnikatelský subjekt. Velice by to usnadnilo další posuzování předmětných organizací.

Z článků a diskuzních příspěvků obhájců jasně vyplývá, že organizace mají prokazatelně své zaměstnance a ti mají prokazatelně platový výměr. Dále vyplývá, že předmětem jejich aktivit jsou placené služby (viz platový výměr). Jako příklad placených služeb, se kterým se spousta z nás již setkala, je prodej dárkových drobných předmětů na ulici.

Proč na základě výše zmíněných atributů popírat, že nezisková, nevládní, příspěvková organizace JE PODNIKATELSKÝ SUBJEKT? Je snad ostuda podnikání?

Pokud organizace podnikatelský subjekt je, pak také podléhá kontrole dozorujícího orgánu, což opět obhájci potvrzují, a musí zveřejnit pravidelné zprávy o fungování organizace, což obhájci opět potvrzují.

Tedy nahlížet na organizaci jinak, než jako na dalšího podnikatele je v obecné diskuzi slepá ulička, která má stejný účinek jako plošné odsuzování předmětných organizací podle případu "Klinika". Ačkoli chápu rozhořčení veřejnosti , nelze ignorovat, že spousta služeb, na kterých jsme jako veřejnost zvyklí, by neexistovala a to je také fakt. Ve světle tohoto faktu je zajímavé, že veřejnost volá po auditu hospodaření a činnosti neziskovek (nevládních org. příspěvkových org - dosaďte si sami), ale tiše akceptuje zbytečné státní úřady, které pouze vykonávají duplicitní, nebo žádnou činnost. Věřím, že pilným hledáním by se dalo pár takových najít.

Tím netvrdím, že 100% neziskových, nevládních, příspěvkových organizací je poctivých. Jak napsal pan Vodvářka vždy se najde podvodník, který bude chtít zneužít situace a bohužel vzhledem k tomu, že prověřování organizací je proces složitý a zdlouhavý, tak logicky cejch podvodnictví a parazitního chování padá na všechny. Tento cejch pak přiživují různí populisté a politické figurky, jejichž voličům nevadí, že také - za peníze nás všech - nenabízí žádné služby. Nebo ano? Za dobu svého působení v politice a přímo v poslanecké sněmovně kolik populistů vydalo skutečně nějaký smysluplný zákon,který nemusel být opravován novelou a který pomáhá nejen úzké skupině, ale široké veřejnosti? Jsou současné štědré sociální dávky pro úzkou skupinu, nebo širokou veřejnost? Jsou obědy zdarma pro úzkou skupinu, nebo širokou veřejnost? Je insolvence pro úzkou skupinu, nebo širokou veřejnost? Je protikuřácký zákon pro úzkou skupinu, nebo širokou veřejnost? Je EET pro úzkou skupinu, nebo širokou veřejnost? Jak konkrétně EET dopadá na obří podniky, které vyvádějí zisky do zahraničí?  

Mě osobně - jako občana ČR a rodiče platícího za kroužky dětí - pálí současný zkorumpovaný systém povinné registrace. Chcete závodit? Musíte být povinně registrován u nějakého sportovního svazu, či asociace (dosaďte si dle libosti). Chcete dát psa na přehlídku? Musíte být povinně registrován u kynologického svazu. Chcete nabízet volnočasovou aktivitu pro děti? Skauting? Sport? Musíte být registrován. Jinými slovy, aby vám bylo umožněno sportovat, účastnit se přehlídky, nebo svobodně podnikat (nabídnout placenou volnočasovou aktivitu), musíte být někde členem a dost pochybuji, že svazy, asociace, příspěvkové organizace jsou charity, které nabízí členství bezplatné. Takže logicky jde ke zvýšení nákladu na provoz. Proč soběstačná organizace s vlastním zázemím a finanční zajištěností musí být povinně někde členem a tím pádem nabízet dražší služby rodičům dětí? Jaké služby za členský poplatek čerpá? Jestli je firma soběstačná, potřebuje je čerpat? Co ty neziskovky, které jsou dnes snadný terč. Musí být někde povinně registrovány, aby mohly svobodně podnikat? Je registrace a členství bezplatné? Pokud není členství bezplatné, neměl by tím předmětným terčem být ten, kdo peníze za členství pravidelně inkasuje? Kde končí naše peníze za povinné členství někde? 

Jaký je rozdíl mezi povinnou placenou registrací a vybíráním výpalného, kde členové mafie za pravidelný finanční obnos také umožní podnikateli svobodně podnikat? 

To je bohužel současný systém v ČR. Každý potřebuje nějak vydělat peníze. Ale ten veřejný drobnohled by zasloužil nasměrovat jinam.

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 31.1.2019 18:40 | karma článku: 13,78 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Michal Svoboda

Jak dezolatní vyděrač označuje mladé lékaře za vyděrače.

Je příznačný a vypovídající předchozí článek o definici dezoláta, jehož autor se dnes odhalil kopnutím do mladých lékařů.

1.12.2023 v 12:31 | Karma: 22,72 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Šílené tempo zdravotníků

Tento článek věnuji zdravotníkům v nemocnicích, ačkoli sám jsem laik a ke zdravovědě se povinně dostávám jednou za tři roky.

26.9.2023 v 10:30 | Karma: 10,22 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Upletený dezolátní bič české společnosti.

Dnešní demonstrace na odvolání docenta Ing. Ševčíka je pouze následkem společenského bumerangu. A ten bumerang hezky vrací úder oběma znesvářeným táborům. Posuďte sami.

15.3.2023 v 19:26 | Karma: 18,86 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus zakončení

Jde přece o ukončení uzavřených kruhů, nepochopení názorů druhých a ve finále jde přece v prvé řadě o mír.

10.4.2022 v 15:33 | Karma: 16,39 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus a ukřivděné ego pacifistické hyeny

Ego potrefené husy je věčné, což dokládám i sám svým egem a tímto článkem. Jiný bloger neunese výrazy "nácek", další bloger "neunese výraz" pacifistická hyena".

10.4.2022 v 7:14 | Karma: 20,38 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1021x
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků!
Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Seznam rubrik