Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cyklistický odstup 1.5m a nárok na silnici.

Silnice patří všem účastníkům! Pravda, nebo nebezpečná lež? Je třeba změnit mentalitu motoristů a policie?

Navzdory faktu, že rozumný řidič (což sám přiznal, že je většina cituji: "Většina motoristů nemá problém s bezpečným předjetím cyklisty na přehledném úseku, pokud v protisměru právě nic nejede" konec citace)) dosud předjížděl cyklistu bezpečně, autor návrhu JuDr Tomáš Kindl si myslí, že ano. Argumentuje nějakými statistikami nehod mezi cyklisty a motoristy a konkrétními tragickými nehodami, při níž došlo k úmrtí cyklisty. Jeho představu si můžete přečíst zde

:http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=37298

http://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=37622

Nic proti jeho názoru. Nemám důvod nevěřit, že na Středočeské Libeře došlo k tragické nehodě. Stejně tak nemám důvod nevěřit, že 7. července 2018 došlo k tragické nehodě na severu Rakouska, kde českého cyklistu usmrtila opilá rakouská řidička.

Je to důvod ke změně Rakouské legislativy?

Rád bych ale v odkazech viděl zdroje, ze kterých čerpá své výroky.

Například cituji: "Zásadně se mění dosavadní politika Ministerstva dopravy resp. BESIP, kterou v posledních desetiletích ovládala vize, že cyklisty "odklidíme" ze silnic na cyklostezky, aby nepřekáželi motorové dopravě." Konec citace

Lepší pohled na pravdivost citace nabídl tento rozhovor:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/doprava-nehody-nehodovost-pesi-cyklo-umrtnost_2003230600_jab

Jestli se mění dosavadní politika Ministerstva dopravy, resp. BESIP, proč se dokument jménem "Národní strategie bezpečnosti provozu" na straně 46 (úpravy dopravního prostoru pro zranitelné účastníky) vydává v rámci "vize 0" směrem opačným? Že se jedná o trend opačný vyplývá i ze samotného rozhovoru na irozhlasu. Samozřejmě lze namítnout, že opatření K 4.3 nebo 4.8 na straně 58 přesun na cyklostezky nepodporuje, ale z jakého důvodu je ve strategii opatření K 4.7?

Cituji: "Tato vize (odklidit cyklisty na cyklostezky) se obhajovala zvýšením bezpečnosti. Podle Ministerstva dopravy případné střety mezi rychlejšími a pomalejšími cyklisty, bruslaři, chodci či zvířaty na cyklistické stezce jsou méně závažné než střet cyklisty s motorovým vozidlem. Tvrzení o „menší závažnosti“ takových střetů však není ničím podložené. Naopak. Je skandální úmyslně přenášet riziko nehod s účastí cyklistů od motoristů, kterým se při střetu s cyklistou většinou nic nestane, na nejzranitelnější účastníky provozu na pozemních komunikací včetně dětí, starších osob a handicapovaných, kteří se pohybují na stezkách. Takový přístup jde přímo proti principům Úmluvy o silničním provozu." Konec citace.

Důkaz "menší závažnosti" je v perexu rozhovoru na irozhlasu cituji: ".... nižší rychlost v centrech měst, nebo oddělení od motorové dopravy..." konec citace.

Považuje pan advokát skandinávská opatření za skandální? Co to znamená přenést riziko na nejzranitelnější účastníky vč. dětí, starších osob a handicapovaných, kteří se pohybují na stezkách? Mám to chápat tak, že pan advokát nevěří českým cyklistům? Jsou nesvéprávní, neumí zodpovědně přizpůsobit svoji jízdu stavu vozovky a dopravní situaci? Nebo jsou tedy agresivní, psychicky labilní a hledají příležitost jak někoho vychovávat?

Cituji: "Může za nehodu šířka českých silnic? Máme snad užší silnice než třeba v Rakousku? Rozhodně ne. Může za to nezáviděníhodné postavení českého cyklisty. Zatímco v zahraničí platí, že motorista nesmí ohrozit cyklistu a je normální, že na chvíli zpomalí, než ho může zcela bezpečně předjet, u nás to vypadá spíše tak, že cyklista hlavně nesmí zdržet motoristu a bezpečnost jde stranou. A to je špatně." Konec citace.

https://www.idnes.cz/cestovani/na-kole/nehody-cyklistu-nejcastejsi-pricina-jizda-pod-vlivem-alkoholu-bezpecnost-dopravni-nehoda.A200507_094039_na-kolo_hig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdo je tedy častějším viníkem nehod s účastí cyklisty v ČR? V textu se dále uvádí, že - z hlediska jenom alkoholu - jsou cyklisté jednou z nejméně ukázněných skupin účastníků silničního provozu. A to je chce pan advokát pouštět na silnici ?! Neměla by se spíš změnit k lepšímu mentalita cyklistů?

Chápu základní zdůvodnění změny mentality řidičů a to je tzv "vychovávání" cyklistů, kterým konkrétní řidiči jasně dávají najevo, že cyklisti na silnici nepatří.

V tomto bodě se přiznám, že jsem se s panem advokátem dostal v diskuzi pod blogem Mojmíra Mikuláše do sporu, neboť, jsem tvrdil a tvrdím dál, že silnice patří motoristům a cyklisti s chodci jsou na silnici pouze na návštěvě. Není podstatné nakolik je předmětný můj výrok provokativní, či absurdní, ale nakolik je v dnešní hustotě dopravy, zvyšujícímu se výkonu nákladní přepravy, sníženému nároku na získání řidičského oprávnění a dostupnosti nákupu auta přesný!!!

Pan advokát si myslí, že silnice patří všem účastníkům provozu (viz výrok ve stejné diskuzi v jiném vlákně). Protože svůj výrok dále neupřesnil, mohu se domnívat, že je myšlen obecně. Je předmětný výrok správný v souladu s tolerancí, nebo absurdně nebezpečný s ohledem na fakt, že na silnici není rovnoprávnost účastníků provozu a existuje regulérní diskriminace motoristů? Jaká diskriminace? Přece jen jedna skupina účastníků podléhá zákonné povinnosti úspěšně absolvovat lékařskou prohlídku a státní zkoušku. Ti ostatní své znalosti získají pouze samostudiem, nebo na škole v hodině prvouky (ne všichni zranitelní účastníci jsou zároveň držiteli ŘP) a to i přesto, že provoz a lékařské a vědomostní nároky na provoz jsou pro všechny stejné!!! Diskuze v historii kolem tolerance alkoholu pro cyklisty tuto nerovnoprávnost jen potvrzují!!!

Stejnou optikou mohu nárok (a text v zákoně o drahách v daném směru a místě, ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu) na přesun aplikovat i na málo využívané, či nevyužívané kolejové tratě. Přece není problém, když nejede žádný vlak jít po kolejích. Nebo to problém je?

Když se vrátím k předmětnému "vychovávání" a natáčení na video,  je celkem jasné, že se toto chování primárně netýká řidičů rozumných (na začátku blogu sdělených), kterých je většina. Můj článek se také primárně nedotkne cyklistů slušných. Jak si pan advokát představuje tu změnu mentality u menšiny řidičů i cyklistů agresivních, arogantních, ignorujících zákony? Budou dodržovat 1.5m odstup?

Místo jednoduché a pro laickou veřejnost srozumitelné a čitelné legislativy, že pokud je vedle silnice stezka, má jet cyklista po stezce , tu máme nápad, jak vytvořit kolizní prostředí, kde bude cyklista - na základě vlastního úsudku, který může a nemusí být ovlivněn vlastní agresí a arogancí, jako u motoristů -posuzovat podmínky, kdy došlo k podmínce ohrožení bezpečnosti a plynulosti provozu.

I za cenu zdraví a života se domáhat nároků!!! A to se vyplatí!!!

Bude zajímavé sledovat názor předsedy Trikolory, kterým se JuDr Kindl zaštiťuje. Minimálně místopředseda pražské buňky vyjádřil názor opačný a předpokládám, že ho předsedovi Václavu Klausovi ml. sdělí také.

Národní strategie:

https://www.czrso.cz/nsbsp/Revize-a-aktualizace-NSBSP-2020_vc_AP_final.pdf

Autor: Michal Svoboda | čtvrtek 3.12.2020 9:49 | karma článku: 16,84 | přečteno: 860x
  • Další články autora

Michal Svoboda

Jak dezolatní vyděrač označuje mladé lékaře za vyděrače.

Je příznačný a vypovídající předchozí článek o definici dezoláta, jehož autor se dnes odhalil kopnutím do mladých lékařů.

1.12.2023 v 12:31 | Karma: 22,72 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika

Michal Svoboda

Šílené tempo zdravotníků

Tento článek věnuji zdravotníkům v nemocnicích, ačkoli sám jsem laik a ke zdravovědě se povinně dostávám jednou za tři roky.

26.9.2023 v 10:30 | Karma: 10,22 | Přečteno: 431x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Upletený dezolátní bič české společnosti.

Dnešní demonstrace na odvolání docenta Ing. Ševčíka je pouze následkem společenského bumerangu. A ten bumerang hezky vrací úder oběma znesvářeným táborům. Posuďte sami.

15.3.2023 v 19:26 | Karma: 18,86 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus zakončení

Jde přece o ukončení uzavřených kruhů, nepochopení názorů druhých a ve finále jde přece v prvé řadě o mír.

10.4.2022 v 15:33 | Karma: 16,39 | Přečteno: 551x | Diskuse| Společnost

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus a ukřivděné ego pacifistické hyeny

Ego potrefené husy je věčné, což dokládám i sám svým egem a tímto článkem. Jiný bloger neunese výrazy "nácek", další bloger "neunese výraz" pacifistická hyena".

10.4.2022 v 7:14 | Karma: 20,38 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1021x
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků!
Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Seznam rubrik