Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den,

na rozdíl od ostatních se alespoň pokoušíte informovat a zamyslet poctivě...

Leč i Vy se dopoštíte omylu, že platíte jen to co leží na talíři...

Platíte i obrovské režie, rozhodně to není tak, že pokud na talíři leží materiál za třicet korun je restauratérův zisk při ceně sto třicet korun stokoruna.Hraje se o pouhá procenta v konečném důsledku, nikoli jejich desítky...

Úmyslně neuvádím příklad restaurací kde dáte za steak tisíc korun, ono jich je celorepublikově jistě jen promile...a po stovkách jídla neprodávají, komu asi?

Kontroly, které jsou prováděny jak stran khs, čoi, nebo státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou prováděny dle jednich z nejpřísnějších norem v Evropě (na světě).Výše pokud udělených ve správním řízeních může být bohatě likvidační...sice bych taky nejradši nepoctivce zavřel na náměstí do klády, ale přeci jen máme jednadvacáte století, myslím, že to tak stačí.

3 0
možnosti
MS

Dobrý den. Jsem si plně vědom, že neplatím pouze za jídlo, ale i za okolnosti ve kterých bylo připraveno, za materiál, energie atd.... věřte mi, dělal jsem v kuchyni.

Právě proto nelze tolerovat obchodníky(?), kteří zcela vědomě podvádějí ze zcela zištných důvodů a ještě se smějí, když současný systém je nastaven tak, že je nezruinuje. Kvůli takovým obchodníkům máme například metanolovou kauzu. Oba víme, z jakých důvodů (výdělek peněz) vznikla a oba víme jaké měla následky (oslepnutí, smrt). V tomto příkladě je společenská optika naprosto jasná - trestněprávní rovina. V případu polskoargentinského zboží jde o to samé (výdělek peněz) a naštěstí to neskončilo salmonelou. A přesto měříte dvojím metrem, protože vidíte, že ČOI pracuje a rozdává pokuty. Já ČOI neubírám jejich zásluhy, jen se ptám, kde je ten výchovný efekt? Když zohledním ten čas jednoho správního řízení mezi ČOI, které má důkazní břímě a armádu podvodníků, kteří mají advokáty, co už mají nacvičené obstrukce, kolik z těch potrestaných lidí se poučilo a kolik jede podle starých kolejí, protože se nebojí? Stačí pouze změnit IČO, adresu a název podniku (je to jen administrativní úkon na pár týdnů) a máte čistý štít.

§209 přece nutně nemusí končit vězením, jsou tam tři alternativy - vězení, zákaz činnosti, propadnutí majetku. A i když bych si v 21. století přál buď kládu, nebo klec ve Vltavě, tak zákaz činnosti, nebo propadnutí nakradeného majetku je hezký výchovný efekt.

Myslím si, že stát nemá chránit špatnou pověst podvodníků. Má chránit veřejnost před podvodníky se špatnou pověstí.

0 0
možnosti
Foto

Vůbec nejsem proti potírání podvodníků... naopak, ale s ním nynější hysterie široké veřejnosti proti restauratérům nemá nic společného....metanolová aféra byla jako trestná činnost souzena...

Pokuty za původ potravin momentálně uděluje krom čoi i ta potravinářská a zemědělská inspekce...

S tím výchovným efektem je to tak, že ani trest smrti někdy lidi neodrazuje od zločinů...pokud někdo nastrouhá na těstoviny gran moravii a bude mít napsáno grana padano, určitě bych jej za to do vězení nezavřel..

Gastro je skoro celý můj život, nevím kdy a jak jste v něm pracoval Vy, ale momentálně se nálada v tomto sektoru a v tomto ohledu velmi zlepšila, svinárny se dějí spíš v nahlášení zaměstnanců, krácení tržeb apod...

1 0
možnosti
MS

Jenže té hysterie se nevědomky dopouštíte také. Veřejnost přece nechce pranýřovat restauratéry. Veřejnost pouze chce oddělit zrno od plev. Tedy chce oddělit poctivé restauratéry od podvodníků a předpokládám, že je to i ve vašem zájmu.

Tvrdíte, že nálada v sektoru pohostinství se zlepšila. Jaká nálada? Nálada veřejnosti proti restauratérům, nebo nálada samotných podnikatelů mezi sebou?

I když tu máme tři kontrolní instituce, tak je otázka poměru úspěšnosti předmětných institucí. Tedy porovnat kolik podnikatelů se podařilo eliminovat a kolik nových podnikatelů - kteří založili živnost jen a pouze za účelem klamavých praktik - vzniklo. A hlavně je otázka jakým způsobem ČOI, potravinářská a zemědělská inspekce eliminovala podvodníky? Potravinářská a zemědělská inspekce vám zakáže činnost v případě, že opakovaně porušujete hygienické normy. Změnit název masa, není porušení hygieny - to je pouze podvod a klamavé konání. A jediná pravomoc ČOI, která může zasáhnout, je správní řízení s pokutou, protože v zákoně 634/92 zákaz činnosti není. Já bych za gran padano, také nezavíral a hlavně já nepropaguju zavírání do vězení. Za prvé v současné době není kapacita ubytovat nové vězně a za druhé v případě škody z nich nic nedostanete. Zakázat činnost minimálně do doby, než by došlo k odškodnění je trest přiměřený. Jenže dokažte u soudu, kde proti vám stojí armáda právníků, že vám vznikla škoda a předmětná škoda vznikla přímým důsledkem jezení v restauraci. Proto se podvodníci nebojí, vždy je z toho nějaký advokát vyseká.

0 0
možnosti
MS

Pane Vracovský jen malá omluva. Já jsem napsal, že bych zakazoval činnost i při malých proviněních, aspoň takový dojem příspěvek vyvolává. Samozřejmě bych zakázal činnost tomu promile podnikatelů, kteří podvádí opakovaně a nechtějí se podřídit. Tedy soud by k zákazu činnosti musel zohlednit všechny okolnosti, což grana padano určitě není. Hezký den a děkuji za přínos k diskuzi. Bohužel musím už plnit pracovní povinnosti. Jinak v gastro nedělám pouze v elektro. Do gastro jsem byl nucen jít kvůli brigádě a penězům a zkušenost to je nezapomenutelná.

1 0
možnosti
Foto

právě původ potravin je v kompetenci státní zemědělské a potravinářské inspekce hlídat... já už nějaký čas dělám na volné noze nejrůznější projekty pro restauratéry a hoteliéry, učím atd. mám poměrně širokou škálu aktivit, které se s šéfováním konkrétní restaurace neslučují, nicméně ještě v dobách toho šéfování jsem zažil dvě takové kontroly a skutečně jsem prokazoval naprosto vše, i kozí sýr, že je kozí... nevím jak v Praze, ale u nás v Plzni to fungovalo bezva.Stejně tak super funguje i khs, vstřícná pokud chcete něco řešit, často mi pomáha s psaním haccp pro provozy, konzultace kdy vysvětlí pokud něco nechápu...ale nedají si nikdy ani kafe aby nebyli podezřelé z úplatků... což někteří také naznačují.

v praze neznám zákulisí těchto institucí tak detailně, ale znám proměny v zázemí restaurací, třeba v next dooru doslova slintám (v dobrém) a prostě vidím, že se ta scéna i v méně známých podnicích prostě mění k lepšímu, rapidně.Samosebou nevylučuji, že někdo může provozovat pajzl, klidně i navoněnej pajzl, ale ta scéna se v tomto ohledu prostě rapidně zlepšuje.Díky za slušný a věcný pokec a fajn den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1021x
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků!
Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Seznam rubrik