Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JA

J89a22n 33A83b83r44t

3. 3. 2021 12:01

Krásně rozebrané právně - teoreticky. Pokud jsou na směnu plánováni 3 seřizovači strojů a všichni 3 odmítnou test a zaměstnavatel má 2 možnosti: 1. pustí je bez testu, 2. zabrání jim v práci a celá směna bude stát. Navíc jde o takový zásah do práv zaměstnanců a změnu podmínek výkonu práce tak velkým způsobem, že to splňuje podmínky pro podání okamžité výpovědi ze strany zaměstnance. A pokud, a takových znám více, je zaměstnanec opravdu šikovný a na jeho práci je závislá práce desítky jiných tak s takovým se firma bude těžko loučit.

Prakticky naše firma - výroba z přírodního kamene, máme vlastní kamenolomy, které objíždějí 3 střelmistři. Pokud by všichni odmítli test a firma by jim neumožnila tedy pracovat - střílet, tak ostatních cca 40 dělníků v lomech nemá z čeho vyrábět. A nechat střílet někoho bez papíru načerno? To si nikdo nedovolí.

0 0
možnosti
Foto

Nikoli jen teoreticky. Oni jej neodmítnou. Jednak nikdo není nepostradatelný, ovšem postižitelný ano. Jak za porušení vntitřních předpisů a nařízení fy, potažmo i za ohrožení z hlediska BOPZ;-)

0 0
možnosti
VB

Zatím je to za hranou zákonů a ústavy. Havlíčkovo pojetí testování ve firmách zakládá nerovný vztah mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem s potenciál. soudními spory. Muselo by to být jasně v zákonu upraveno, patřičně odůvodněno, a to ve vztahu k různým typům firem, k jejich rozdíl. pracov. podmínkám, vč. řešení základ. práv zaměstnanců - žádná libovůle vedení firmy. Jakýkoli zásah do práv člověka musí být mimořádně odůvodnitelný a upravený tak, aby šlo o zásah přiměřený, nikoli nadbytečný či dokonce svévolně manipulovatelný v praxi.

2 0
možnosti
MS

No ona je také otázka jakou formu mají jednotlivé pracovní smlouvy, které jsou uzavírány při nástupu do zaměstnání. Tedy s čím zaměstnanec při nástupu souhlasil a svůj souhlas potvrdil podpisem. Ten nerovný přístup tak jak ho píšete je například ve firmách v krizové infrastruktuře. Tam se na na práva zaměstnance tolik hledět nemusí. To je posuzování různých typů firem.

Na druhou stranu je otázka co práva těch zaměstnanců, kteří s testováním souhlasí a očekávají, že budou odděleni od těch, co testování odmítají? Čí právo má větší právní váhu?

0 0
možnosti
  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1021x
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků!
Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Seznam rubrik