Absurdita roku 2016-zákaz kouření

Absurditou roku 2016 se stává celoplošný zákaz kouření.Proč?Protože tak je to správné a tak to má být. Vždyť hospoda-ačkoli soukromý majetek-je vlastně veřejný prostor.Ale jaká je vlastně definice pojmu veřejný prostor?  

Z veřejně dostupných zdrojů definice prý neexistuje a odkazuje na zákon o obcích 565/1990Sb,kde je definováno pouze veřejné prostranství.

Zákon praví,že veřejné prostranství je náměstí,tržiště,silnice,místní komunikace,parky a veřejná zeleň jakož i další prostory přístupné každému bez omezení,tedy sloužící obecnému užívání,a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

Ze zcela očividných důvodů jsem tučně zvýraznil ta slova,která mohou charakterizovat  hospodu.Jako právní laik ale vidím problém v té části definice,kde není přístup každému bez omezení.

Máme například omezení plnoletosti,nebo prokazatelné podnapilosti,omezení osob bez elektrotechnické kvalifikace,zdravotního průkazu,průkazu členství v klubu, zaměstnaneckého průkazu atd. atd.

Další problém vidím v obecném užívání,které je zpravidla bezplatné,takže když to vezmu kolem a kolem tento směr aplikace zákona a definování hospody a restaurace je slepá ulička.Takže jak mám definovat veřejný prostor,když je zákonná definice schována pod Peroutkovým článkem?

Místo kam má přístup veřejnost?To má i na WC a ještě jsem nezažil militantního úchyla, který by se veřejně,politicky a mediálně domáhal absurdního práva vstupu na dámské záchodky.

Militantních nekuřáků je tu dost a přitom-když jdete na pivo,tak zpravidla v partě kuřáků a nekuřáků dohromady,ve které se rozumě domluvíte a pokud je hospoda rozumě stavebně oddělená-což v dnešní době po předchozí zákonné úpravě je-tak se kuřáci na 5 minut odeberou do vedlejší místnosti,vrátí se a pije se vesele dál a zábava pokračuje. Pokud oddělená není, hospodský přijde o kšeft-jak jednoduché!

Nevidím relevantní důvod kuřáky vyhazovat na ulici ve stavebně oddělené hospodě. Otázka jestli je hospoda oddělená dostatečně - dle nároků nekuřáků - je spíše otázka kontrol ze strany úředníků,kteří měli dost času na to je všechny prohlédnout.A pokud ten čas neměli,mohli využít krásné české vlastnosti,která se naplno projevila - po zavedení EET - v elektronické poště finančních úřadů a ministerstva financí.

Nevidím relevantní důvod přikazovat majitelům jaký typ podniku mají vést,když  neexistuje zákonná definice veřejného prostoru.Pokud vám někdo tvrdí,že hospoda veřejný prostor je,tak prokazatelně lže,neboť o podniku tvrdí něco,co není legislativně upraveno a právně definováno.Ale i já se mohu mýlit a definice existuje.Bohužel jsem ji nenašel,proto se předem omlouvám za případnou mystifikaci.Jestli ji najdete,místo vyplacení stotisícové odměny vám prostě a jednoduše poděkuji.

Budou se rušit i zaměstnanecké kuřárny-tedy místnosti vyhrazené pro jediný účel a kde i malé neretardované dítě pochopí,že cedulka s obrázkem cigarety označuje místo s rizikem,kde se kouří?A naopak vůči militantním kuřákům i malé neretardované dítě pochopí obrázek s přeškrtnutou cigaretou v době obědů.

Nevidím relevantní důvod zakazovat užívání zboží,které je státem uznané jako legální. Tak ať zakáže jeho prodej!

Existuje spousta veřejných míst nepřístupných dětem-výtah,eskalátor!Existuje spousta veřejných míst nepřístupných psům a kočárkům!Bude se právo absurdity uplatňovat i v těchto případech?

Začínám mít pocit,že skutečně militantní jsou poslanci,kteří v kombinaci s tímto paskvilem a EET chtějí zdevastovat pohostinství v ČR.Hodně odvážný krok před volbami do PS....

Autor: Michal Svoboda | středa 14.12.2016 15:00 | karma článku: 29,78 | přečteno: 938x
  • Další články autora

Michal Svoboda

Šílené tempo zdravotníků

26.9.2023 v 10:30 | Karma: 10,22

Michal Svoboda

Pacifistický hyenismus zakončení

10.4.2022 v 15:33 | Karma: 16,39
  • Počet článků 112
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1021x
Jsem zlý,drzý,arogantní,hloupý,sebestředný,egoistický prostě jsem odrazem svých kritiků!
Jsem zastánce metody "cukru" pro lidi,kteří se zaslouží a "biče" pro lidi,kteří si koledují.

Seznam rubrik