Michal Svoboda

Co nám ukázal Kazmův humus?

21. 05. 2017 11:17:47
Prostou věc,kterou si normální diváci dávno uvědomují, ačkoli televizní vkus normálního diváka je těžko definovatelný relativní pojem,stejně jako jeho normálnost.

Nejsem si jistý jestli do předmětné skupiny zapadám také, proto svým článkem vyjadřuji pouze svůj pohled na celou věc, který se samozřejmě nemusí ztotožňovat s pohledy ostatních.

Osobně si myslím, že se současná televizní (a také novinová) tvorba drží směru, který má diváky (i čtenáře) trvale udržovat v bublině, která útočí na nejnižší lidské pudy jako je škodolibost,nebo závist. Účel je celkem zřejmý. Slušné pořady, které se charakteristicky vyznačují svojí nudností nebudou mít stejnou sledovanost jako neslušná reality show.

Kdo pozorně sledoval odkrytí 24. dílu "Prostřeno", mohl vidět jakou měrou k výše psané bublině přispíval samotný štáb TV Prima.Vždyť zcela beze studu mimo záběr kamer podali gumové rukavice Viktorovi. Proč se tak chovali,pokud nevěděli,že je Karel herec?V takovém případě museli logicky vycházet z předpokladu,že je Karel nemocná osoba. Komentování jeho osoby v sms zprávách přesně odpovídá kvalitě celého pořadu, nad kterým se divák sice morálně pohoršuje,protože nemá rád lhaní, podvody, manipulace, ponižování, šikanu a ztrapňování lidí ať už soukromě, nebo veřejně ( jak se toho například dopustila paní Zelenková,akorát jiným způsobem ), ale najde si volný čas k jeho sledování! Pokud není spokojen s mírou zlosti, závisti, ponižování a škodolibosti může zcela dobrovolně - jak mu to zaručuje jeho právo svobodné volby - přepnout na Nebezpečné vztahy, Výměnu manželek nebo Robinsonův ostrov, soudkyni Barbaru, či večerní seriály, které se svojí kvalitou začínají přibližovat reality show, nebo brazilským telenovelám. A jestli i přesto není naplněn pohár jeho závisti a škodolibosti může napsat redakci, kdy se bude v budoucnu opět vysílat nějaký Big Brother, nebo Vyvolení,jelikož to je - v útoku na nejnižší lidské pudy - tutovka!!!

Nabízí se otázka z jakého trestuhodného činu by se měli zpovídat Karel, nebo Kazma? Oni jen divákovi naservírovali stejný produkt, který je nabízen léta,aniž by se nad ním někdo morálně pozastavoval. Naopak obdivuji,že dokáže banda amatérů "udělat" profesionální štáb a že jeden neznámý herec a režisér Skejpr dokáže podat takový herecký výkon,který se jinde oceňuje zlatými glóby, nebo Oscary. Dále stojí za morální pozornost jejich svobodné rozhodnutí ovlivnit hlasování natolik,aby výsledná výhra připadla paní Janě, která se - dle slov Kazmy - ze všech účastníků chovala nejslušněji. Kdyby totiž chtěli, mohli ovlivnit hlasování po celý týden ve prospěch svůj.

A Viktor s Lucií? Přesně vykreslili diváckou skupinu, která bude pro takový typ pořadů vděčnou skupinou.

Autor: Michal Svoboda | karma: 29.50 | přečteno: 2122 ×
Poslední články autora