Michal Svoboda

Trump pouze pokračuje v politice svých předchůdců.

7. 12. 2017 11:02:58
Na první pohled se to zdá jako krásný recept na světový mír a nominaci na nobelovku. Fakta bohužel sdělují něco jiného.

První válka v Afghánistánu proběhla v letech 1979 až v roce 1989 skončila porážkou Sovětů. V té době se už angažovala USA formou CIA, která zbrojila a cvičila tamní mudžahedíny. Že se z nich o pár let později stanou dvě organizace, které jedním útokem změní směr dějin, netušil nikdo.

To je jeden z prvních důkazů politiky USA. Někam vlítnout a nekoukat na následky, které se projevují dodnes, jelikož válka v Afghánistánu nebyla dosud ukončena. Veškeré ovace z roku 2001 dobytím Kábulu zchladly a odborná i laická veřejnost se už pomalu začíná smiřovat se smutným faktem, že po sovětech je americká armáda spolu s armádami NATO dalším poraženým hráčem na poli. Afghánistán je - dle údajů Člověka v Tísni - jednou ze tří zemí, která se nejvíce promítá do současné migrační krize, která ohrožuje EU a ČR.

Otázka je, proč se USA dodnes zdržuje v cizí zemi ve válce, která začíná být předem prohraná a vyhazuje tak miliardy dolarů za její provoz? Za zmínku například stojí fakt, že v roce 2006 ( pořád v době války) byla do cizí země vyslána americká průzkumná těžební společnost. Ale třeba se mýlím a toto je úplně normální jev - poslat těžební společnost, tato informace je pouze nepodstatná a podstatné je, že pár paštúnů vycvičených a vyzbrojených CIA drží nejsilnější armádu světa v "zajetí" a brání jim v odchodu. Tato situace musí v tamních obyvatelstvu zanechat samé hřejivé pocity, které se opakují po situaci se sověty a které jsme měli i my dvacet let zde v ČR, když jsme tu svými silami drželi "v zajetí" sovětskou armádu a bránili jim v odchodu.

Další důkaz pořád souvisí s útoky z 11. září a operací Trvalá svoboda, ve které si USA a VB vylobovali vznik rezoluce č. 1441, která dala Saddámu Husajnovi 30ti denní ultimátum na odzbrojení zbraněmi hromadného ničení a doložení o zničení komisaři Hansu Blixovi, přerušení všech vazeb s Al kaidou, ačkoli tato informace nebyla ověřena a ukončení nehumálního sadistického režimu, který byl mimochodem ze strany USA podporován v letech 1980 - 1988, tedy v době prokazatelných prvních chemických útoků. Ale Irán začal ̈Ameriku zlobit výměnou vlády a přes to nejede vlak a nepřítel, mého nepřítele je můj přítel. Tedy aspoň do 11. září 2001, to už byl zase nepřítel.

Celý začátek invaze byla fraška, protože USA a VB byli "nadržení" ke vstupu na území, proto ihned po platnosti rezoluce 1441 začali "rychle lobovat" za opakování rezoluce 678 (Desert strom), která by zlegitimizovala jejich netrpělivé jednání a zároveň blokovala právo Veta například Francouzům a Rusům, kteří měli velmi dobrý důvod zůstat u mírových jednání. Bohužel nesehnali dost členů, takže se hlasování ani nekonalo a museli trpělivě čekat do března 2003.

Těsně před invazí - bohužel tři měsíce po skončení 30 denního ultimáta rezoluce 1441 - přišel komisař Hans Blix s "legendární kontroverzní " zprávou číslo 3, která naprosto odkopala snahu George Bushe na svoji pomstu za 11. září. Můžeme spekulovat, zda byl Hans Blix "ovlivněn" Francouzy, Rusy, Němci, nebo dokonce Saddámem, který dostal strach z invazních vojsk u svého pobřeží a rakety "zničil" dodatečně. Pořád to nic nemění na faktu, že USA a VB "ignorovali" nemandát OSN, jelikož se členské státy, tak nějak ze třetí zprávy narychlo rozhodly "pozdržet" invazi minimálně do doby, než dojde k ověření. Bohužel 30 dní je 30 dní a přes to nejede vlak. George Bush dobrovolně a vědomě prohlásil, že USA si následky " ponese". Trump teď prohlásil, že to jsou kecy.

Dovedu si živě představit, kdyby stejný "invazní netrpělivý postup" dodržel Vladimír Putin - který v té době byl prezidentem a Rusko bylo členem rady bezpečnosti OSN - kolik by bylo majdanů a Pussy Riot akcí a zdejší "proameričtí" blogeři by na důkaz vzdoru začali pálit ruské vlajky.

Jenže USA dělá všechno správně, takže se musí taktně mlčet podobně jako byl vydán rozkaz taktně mlčet (proč?!) u objevení údajných iráckých zbraní hromadného ničení, které svým stářím a technickým stavem nejsou schopny ani transportu, natož doletu 150 km, nota bene překonání kontinentu za 45 minut, a zbraní které CIA kupuje od zdroje, kde se nedá potvrdit ani vyvrátit, že kupované ZHN jsou skutečně z Iráku. Al kaida - jejiž spojení se sice před invazí ani neprokázalo, ani nevyvrátilo - se v klidu "podělila " s novou organizací Islámský stát o volné vojáky. Neprokázal se ani jaderný program. Takže jediný prokazatelný výsledek je ukončení režimu, který USA v 80. letech sama podporovala. Opravdu může někdo věřit, že jde o lidská práva?

Nicméně si zavolejme třikrát hurá, že se USA - ústy prezidenta Trumpa - zříká zodpovědnosti za nejkontroverznější invazi všech dob o které George Bush vědomě prohlásil, že USA si následky ponese.

Té samé invazi, která předcházela vzniku organizace, co stojí za současnou migrační krizí ohrožující nejen EU, ale do budoucna i ČR a pro poznámku doplním, že z údajů ČvT je podíl uprchlíků z Iráku 10,5 %.

Té samé invazi, která opět dokazuje politiku USA někam vlítnout, nekoukat na následky a ještě se tím vítězoslavně chlubit. Třikrát hurá.

Té samé invazi, kde USA sama používala chemické zbraně ve formě bílého fosforu a nejen v Iráku. Porušuje tak mezinárodní dohody, které zakazují jeho používání v obydlených oblastech kvůli riziku zranění civilistů například použitím ve městě Falůdža. Tyto - v amerických továrnách vyrobené bomby - byly údajně použity i v pásmu Gazy, Byl to snad předzvěst Trumpova politického jednání o uznání hlavního města Jeruzalém? Bude se opakovat rezoluce 1441 a dostane 30ti denní ultimátum na odzbrojení tentokrát Washington?! Prokazatelným použitím chemických zbraní USA posunulo svoji politiku "někam vlítnout a nekoukat na následky" o level výš a spíš už je to jen o posunovaní hranic, co jim RB OSN do budoucna dovolí Ale Putin to je jiná- tam jsou protiruské sankce na denním pořádku..

Ačkoli můžu souhlasit s legální autonomií Izraele a 3000 let starým právem na hlavní město, v současné době prezident Trump dalším svým krokem pouze pokračuje v již zavedeném scénáři " někam vlítnout a nekoukat na následky", takže s jistými obavami můžu sledovat budoucí reakci Palestinců, jestli si je USA připíše na seznam nepřátel, které je nutné v rámci operace Trvalá svoboda vyhladit a posílit tak řady migrantů do EU a ČR.

Zdroje k ověření.

Wikipedia

Migrace v číslech - Člověk v Tísni,

Proč je USA v Afghánistánu?:

https://www.globalresearch.ca/us-to-plunder-afghanistans-mineral-riches/5610332

http://skutecnosti.cz/afghanistan-lezi-na-nerostnem-bohatstvi-v-hodnote-20-trilionu-kc

Před druhou invazí do Iráku:

https://echo24.cz/a/wSq9t/pribeh-velke-lzi-jak-odstartovala-valka-v-iraku

Bakalářská práce "Legalita a Legitimita druhé invaze do Iráku Daniel Soukop Karlova Univerzita

Bakalářská práce "USA a Válka v Iráku" Sylvie Bantzetová Masarykova univerzita.

Nalezené ZHN:

https://www.nytimes.com/2015/02/16/world/cia-is-said-to-have-bought-and-destroyed-iraqi-chemical-weapons.html?&_r=1

http://www.sds.cz/docs/prectete/e_kolekt/usa&sh.htm

Používá USA chemické zbraně?:

https://zpravy.idnes.cz/pentagon-priznal-pouziti-fosforu-v-iraku-fgz-/zahranicni.aspx?c=A051116_115641_zahranicni_pat

https://zpravy.idnes.cz/ai-bomby-s-bilym-fosforem-ktere-pouzili-izraelci-v-gaze-vyrobily-usa-1ip-/zahranicni.aspx?c=A090224_154943_zahranicni_stf

Autor: Michal Svoboda | karma: 14.93 | přečteno: 416 ×
Poslední články autora